Det finns nog inget bättre sätt att fördriva en lång bussresa än genom en ljudbok. Att få träda in i en annan värld kan vara både avslappnande och underhållande, eller hur som helst ett behövligt avbrott i vardagen. I bussen är en ljudbok särskilt bra, då att läsa en vanlig bok kan leda till illamående. Med en ljudbok slipper man det problemet, och dessutom problem med att det är skakigt under tiden, att det är svårt att få plats att vända blad utan att störa passageraren i sätet bredvid eller att ljuset stör andra under nattliga färder.

Ljudböcker kan i många fall lånas på bibliotek, och nu finns också möjligheten att låna ljudböcker via internet, men då måste du vara konstant uppkopplad. Det kan därför vara svårt att sitta på en buss, och dessutom bli en dyr historia om du inte har ett abonnemang med mycket datatrafik. Om du köper en ljudbok på internet slipper du dessa problem, och kan ladda ner boken till datorn och lyssna närhelst du vill.

Hur får man tag på en bra ljudbok?

Det väsentligaste när man ska hitta en bra ljudbok är naturligtvis att själva boken är bra. En författare som du gillar, eller en bok eller författare som har samma smak som du har rekommenderat är alla viktiga faktorer för att hitta en bra bok. Har du tur är även uppläsaren inlevelsefull. En bra uppläsare kan göra läsupplevelsen bättre än vad den skulle ha blivit om du hade läst en fysisk bok, medan en dålig uppläsare kaljudbokn förstöra läsupplevelsen helt. Hittar du en ljudbok som läses av en skådespelare som du gillar är chanserna goda för att du ska uppskatta boken. Ibland läses böckerna upp av författarna själva och detta kan också bli mycket effektfullt. Vem minns inte Astrid Lindgrens röst när hon läser upp sina egna böcker?