Att slippa gå runt bland olika bokhandlare och fråga om böcker finns inne eller inte, att gå mellan bokhandel och bokhandel för att jämföra priser kan man slippa genom att handla online, då man sparar enorma mängder tid och pengar. Det finns uppenbarligen mycket goda anledningar att handla online. Ska inhandlingen ske 30 minuter innan ett födelsedagsfirande är dock bokhandeln det snabbaste alternativet som du har.

Bokhandlare online har funnits sedan mitten av 90-talet och den största bokhandeln i världen, Amazon, har funnits sedan 1995. Detta är en bokhandel som har kommit att intböckere bara sälja böcker, utan en mängd andra varor. Adlibris är en svensk nätbokhandel med många år på nacken, med start 1997, och Bokus är ytterligare ett år äldre, från 1996. Dessa två butiker är mer eller mindre renodlade bokhandlare, medan det också finns internetbutiker som CDON som säljer böcker som en del av sitt sortiment, och som i detta fall för dem den tredje största svenska bokförsäljaren på internet, men vars huvudfokus är andra produkter såsom skivor och filmer.

Fördel att köpa böcker online

En fördel gentemot en vanlig bokhandel kan vara priset, och bekvämligheten att inte behöva lämna lägenheten eller huset. Det kan också vara sortimentet, att en internetbokhandel kan ha tusentals titlar till salu. Detta innebär dock inte att de har tusentals olika böcker på sitt lager, utan de beställer från grossister och förlag när kunden lägger sin beställning. I vissa fall kan det därför ta mycket lång tid, beroende på om titlarna lätt finns tillgängliga och kommunikationen med grossist eller förlag fungerar väl. I värsta fall finns inte den bok som du har beställt alls där, och du får veta detta mycket sent. Att inte nätbokhandlarna har böckerna i lager beror på att att det kostar att hyra de enorma lagerlokaler som skulle behövas för att innefatta alla böcker i sortimentet. Nackdelen blir att det kan ta lång tid.